Mert fontos..

"Ha valakinek helyén van az esze és a szíve, az mindig hatalmas erejű párosítás." - N.M.

2014. február 20., csütörtök

A kezdetek


Már az első fordulóban is figyelemmel kísértük a Tedd O:Da játékos kreatív társadalomismereti verseny eseményeit, feladatait, hiszen iskolánkat két csapat is képviselte. Gondoltunk egy merészet, miért is ne próbálhatnánk meg, hiszen az első forduló végén szinte naponta hallottunk erről a versenyről a patinás Lehel Vezér Gimnázium falai között. 


Így hát, alkottunk egy csapatot.

De egy csapatnak neve is van – azon kívül, hogy Martina, Vera, Vanda, Peti és Dani és persze Anikó tanárnő, - van példaképe, van jelmondata, céljai, van logója. Mindezeket lehet egymástól függetlenül is kiválasztani, hiszen mindegyik külön-külön is jellemezheti a csapatot, mi viszont úgy gondoltuk, képezzen ez a négy jellemző egy egységet, kapcsolódjanak szervesen egymáshoz, hozzánk és legfőképpen persze a demokráciához is.


Amikor példaképet kerestünk, sok név megfordult a fejünkben. Gondolkodtunk magyar demokrata személyiségben, eszünkbe jutottak a régi görög államférfiak, de felmerült Mahatma Gandhi és Indira Gandhi neve is, és igazán abban sem voltunk biztosak, hogy férfi vagy női példaképet keresünk. 
A demokrácia legfontosabb értékei a szabadság, egyenlőség, igazságosság, emberiség , így olyan személyt választottunk, akit az egész világ a szabadság és az egyenlőség jelképeként tisztel. Ő Nelson Mandela. Személye, szellemisége és az általa folytatott, újra és újra elkezdett harc valamint egyik híres mondata – A legnagyobb dicsőség nem az, hogy soha nem vallunk kudarcot, hanem hogy minden bukás után képesek vagyunk felemelkedni.” -  kapcsán jutott eszünkbe a tűzmadár, mint jelkép illetve logó motívum.


A tűzmadár legendája világszerte elterjedt, meglepő módon több vallásban is felbukkan, mitikus története az egyiptomiaktól indul, de napjainkban is találkozhatunk vele. Mindegyik kultúrában közös jellemzője, hogy élete végén meggyullad és saját hamvából újjászületik. A főnix a túlélés, az erő, a türelem, az újjászületés valamint a győzelem jelképe, ő képviseli a lélek önmagát megújító képességét. Minden kultúrában más a megjelenítés módja a részletekben. A demokrácia szintén állandó megújulás,  egyenlőség illetve sokszínűség és szabadság. Számunkra ezek az értékek nagyon fontosak, így ő lett a logónk fő alakja. 
A kivitelezés Verát dícséri, a madarunk kézi rajztechnikával készült, kicsit színes, talán egy logóhoz képest ’sok,’ viszont hűen tükrözi csapatunk sokoldalú tagjait.. 


És már azt hittük készen is vagyunk. De mégse, hiszen nincs csapatnevünk. Gondolkodtunk tehát tovább. A tűzmadarat egyes kultúrákban a Nap földi megfelelőjeként is ismerik. Mit is tudunk a Napról? A Hold párjaként az élet és halál, valamint az újjászületés illetve a kozmikus értelem valamint az igazság egyetemes szimbóluma.  És mi keressük, megragadjuk ezt az igazságot, és elérjük vele a Napot, a demokráciát és mindent, amit ez a szó jelent, vagy legalábbis megpróbáljuk. Latinul: Carpe Diem. Megvan. Ezek vagyunk mi! :)

Választott jelmondatunk:

"Emberi szem nem láthat annál nagyszerűbb alkotást mint a demokrácia. Engedjük uralkodni a szabadságot!" - Nelson Mandela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése