Mert fontos..

"Ha valakinek helyén van az esze és a szíve, az mindig hatalmas erejű párosítás." - N.M.

2014. március 13., csütörtök

Civil szervezetek






Ha definíciót vagy pontos meghatározást keresünk, akkor először is a jogszabályok, törvények között kell keresgélnünk. A 2011-ben elfogadott CLXXV. törvény (az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról  Civil tv. ) szerint „a civil szervezetek a társadalom alapvető egységei, amelyek folyamatosan hozzájárulnak közös értékeink mindennapi megvalósulásához.” Azaz civilszervezet olyan minden kormánytól független, magánjog alapján működő civilekből álló nonprofit szervezet, amely saját költségvetéssel rendelkezik. Általában spontán módon, kezdeményezésre, mozgalomból kinőve jön létre.

Ebbe a gyűjtőfogalomba tartoznak az egyesületek és az alapítványok, és még néhány szervezet típus, és mindannyiuk legfontosabb ismertetője, hogy közigazgatástól, katonaságtól függetlenek. 

Tevékenységi körük nagyon széles skálán mozog, a teljesség igénye nélkül például: környezetvédelem, kultúra, vallás, sport, szabadidő, szociális ellátás, kutatás, egészségügy, településfejlesztés, nemzetközi kapcsolatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése